Hockey is een balsport. Het belangrijkste attribuut van de hockeyspeler is de stick, die wordt gebruikt om de bal te manipuleren. Er bestaan verschillende vormen van hockey. De oudste en bekendste vorm wordt in het Nederlands simpelweg 'hockey' genoemd. Hockey wordt in de buitenlucht op een veld gespeeld. Een binnenvariant van de hockeysport is zaalhockey. 

Een hockeyveld is over het algemeen gemaakt van kunstgras. Het speelveld is rechthoekig, 91,4 meter lang en 55 meter breed. De grenzen zijn afgebakend met lijnen die 7,5 cm breed zijn. De lange lijnen heten zijlijnen en de korte lijnen achterlijnen. Het stuk tussen de doelpalen wordt doellijn genoemd. Op het speelveld zijn een middenlijn en twee 23-meter-lijnen aangebracht. Voor het midden van elk doel, op 6,4 meter afstand, bevindt zich een stip met een diameter van 15 centimeter. Hier wordt de strafbal genomen.

De doelen zijn 3,66 m breed en 2,14 m hoog. Ze zijn voorzien van een net. De achterkant en zijkanten zijn voorzien van een gesloten schot van 0,46 m hoog. Om het doel is een halve cirkel, die uit twee kwartcirkels bestaan met een straal van 14,63 meter en een recht stuk (voor het doel) van 3,66 meter. De speler mag alleen scoren als hij binnen die halve cirkel staat; een geheugensteuntje is de ABCD-regel: het is pas een doelpunt als de Aanvaller de Bal in de Cirkel heeft aangeraakt en de bal in zijn geheel over de Doellijn is gegaan. 

In competitie spelen de verschillende categorieën als volgt: 
"U" staat voor "Under" en geeft een indicatie over de leeftijdscategorie waarin deze groep speelt. Een jongensploeg wordt aangeduid met B van boys en een meisjesploeg met G.  Bijv. U8G of U14B  

U14, U16 en U19 en hoger spelen op een heel veld met 11 spelers tegen 11 (waarvan 1 keeper)
de U12 spelen op een 1/2 veld, met 8 spelers tegen 8 (waarvan 1 keeper)
de U11 spelen op een 1/2 veld, met 8 spelers tegen 8 (waarvan 1 keeper)
de U10 spelen op een 1/2 veld, met 8 spelers tegen 8 (waarvan1 keeper)
de U9 spelen op een 1/4 veld, met 6 tegen 6 waarvan 1 keeper
de U8 spelen op een 1/8 veld, met 3 tegen 3 zonder keeper
de U7 spelen op een 1/8 veld, met 3 tegen 3 zonder keeper  

Hockey is een sport die tijdens de laatste jaren een grote opmars kent. Het aantal hockey-­spelers in België en meer bepaald in Vlaanderen groeit snel! De sport evolueert met een gemiddelde groei van 8 à 10% per jaar! Dit is mede te danken aan de schitterende resultaten van onze nationale ploeg, zowel bij de heren als bij de dames. 

De Koninklijke Belgische Hockey Bond (KBHB) is de federale organisatie van de hockey spelers en speelsters en van hun clubs. In deze hoedanigheid wil de KBHB de beste omstandigheden ontwikkelen voor het beoefenen van de hockey sport in open lucht en in zaal in het ganse land. Door zijn initiatieven in België wil de KBHB het positief imago en de educatieve, sociale en familiale waarden van hockey ondersteunen door de organisatie van de competities en door de vorming van de sportieve verantwoordelijken. Door de actieve ondersteuning van de nationale ploegen op hoog niveau wil de KBHB het Belgische hockey als Olympische sport positioneren op internationaal vlak.

De Vlaamse Hockey Liga (VHL) en de Ligue Francophone de Hockey (LFH) zijn de Vlaamse en de Franstalige vleugel van de KBHB. Zij zetten zich in voor de ontwikkeling van veld-, en zaalhockey in respectievelijk de Vlaamse en de Franse Gemeenschap, en dit op recreatief-, competitief-, en topsportniveau. De LFH en de VHL stimuleren de fysieke, mentale en sociale ontwikkeling van al hun leden. Daarnaast dragen beide liga’s ook bij aan de ontwikkeling van detectie- en opleidingprogramma's voor hockeytalenten met het oog op sportief succes op het hoogste niveau, zoals op de Olympische Spelen, de Wereldbeker, het Europees Kampioenschap,…  

Vlaanderen wordt het best vertegenwoordigd met 48% van de leden, vervolgens Brussel met 29% en tenslotte Wallonië met 23%.